torsdag 15. mai 2008

St. Hallvard-symboler

Oslos skytshelgen St. Hallvard har som kjennetegn (attributter) tre piler, en kvernstein og en kvinne. Han er blitt avbildet på mange måter og dukker opp i forkjellige sammenhenger:


Oslo kommunes byvåpen







Oslos byvåpen, gammel utgave


Kumlokk i Oslo








St. Hallvard kirke (Enerhaugen i Oslo)




Primstaven
(markerer festdagen for St. Hallvard, 15.mai)





Tempelridder-laget St.Hallvard





Oslo Guidelag





Selskapet for Oslo bys vel


St. Hallvard

Hallvard Vebjørnsson ble født på gården Huseby i Lier ca 1020. Han var sønn av Vebjørn og kona Torny, som var kusinen til en annen helgen, Olav den Hellige. Hallvard var kristent oppdratt og hadde fulgt med sin far på flere utenlandsreiser for å drive handel.
Den 15. mai 1043, skulle den da et par og tjue år gamle Hallvard entre båten sin for å krysse Drammensfjorden. Da kom det løpende en kvinne som var forfulgt av tre menn som beskyldte henne for tyveri. Kvinnen bedyret sin uskyld og ba om å bli rodd over fjorden fordi hun fryktet for sitt liv. Hallvard trodde godt om kvinnen og rodde i vei med kvinnen ombord.
De tre mennene tok dem igjen med en annen båt og beskyldte Hallvard for å hjelpe den tyvaktige kvinnen. Hallvard nektet imidlertid å høre på mennene. Dette hisset dem opp, og til slutt tok en av karene buen og skjøt Hallvard med en pil i halsen. Kvinnen slo de i hjel, og likene ble rodd til land. For å skjule udåden ble kvinnen begravd i fjæra, mens storbondesønnen Hallvard ble dumpet i sjøen med en kvernstein rundt halsen. Men liket fløt opp igjen og ble funnet.

Ved Hallvards grav begynte det å skje mange andre jærtegn. Han ble dyrket som martyr fordi han døde i forsvar for en uskyldig kvinne, og fikk etter hvert status som helgen. I 1053 ga kong Harald Sigurdssønn ordre om å grave opp liket og flyttet det til Mariakirken i Oslo. Der ble det plassert i et forgyldt sølvskrin og satt bak alteret. I 1130 sto Oslos nye kirke ferdig. Den fikk navnet St. Halvardskirken, og det hellige skrinet ble flyttet dit.

Hallvard ble skytshelgen for Oslo og betraktes stadig som skytshelgen for byen, som ennå bærer hans insignier i byseglet. Tidligere var han også skytshelgen for Oslo bispedømme. Utenom Norge og Island ble han dyrket i Skara, det svenske bispedømmet som lå nærmest Oslo. Hans minnedag var og er den angivelige dødsdagen 15. mai. Den er også avmerket på den norske primstaven. Den ble helligdag over hele landet, og i den sørlige delen av riket var det den største helligdagen av alle.

onsdag 7. mai 2008

Den Guddommelige Komedie

Den guddommelige komedie av Dante Alighieri er en klassiker. Vil du vite mer om den og om skjærsilden og dødssyndene denslags så sjekk denne artikkelen på Wikipedia!

tirsdag 6. mai 2008

Nytt nummer av Broen

Et nytt nummer av BROEN dumpet ned i postkassa mi igår. Broen er et katolsk blad som dukker opp fra tid til annen med masse interessant stoff fra Den Katolske Kirke i Norge. Dette nummer er mye viet biskop Gran som døde nylig. 

lørdag 3. mai 2008

Husmenighet

Huskirke er et begrep som eksisterer i katolsk teologi, men ikke blir snakket mye om. Hvert hjem er en huskirke.
En som er mye opptatt av dette (dog ikke katolikk!) er Are Karlsen. Hans kirke- og embedssyn er temmelig langt fra vårt, men sjekk bloggen hans. Her er det mye spennende stoff som en kan tygge på.

Rosenkransen live!



Rosenkransen er et meget katolsk fenomen som kan fortone seg fremmed for nybegynnere. Men en vennlig sjel har vært så grei å legge ut noen ferdig bedte rosenkranser på norsk på YouTube. Så følg med her!

fredag 2. mai 2008

Nye blogger dukker opp

Mens det har vært stille hos 'elgenen i det siste, har det dukket opp katolske blogger rundt omkring. La meg her presentere: 

Katolsk i hodet (med forfatteren av Aroundbooks
Fides Catholica   (med 7 svenske katolikker) 

Enjoy!