onsdag 3. desember 2008

Bønn for Oslo 11. – 18. januar 2009 ­ ”Jesus er i byen”

Døgnkontinuerlig, tverrkirkelig bønnesatsing for hovedstaden
Sted: Filadelfia, St. Olavsgt. 24

PROGRAM
Åpningsmøte: Søndag.11. Januar kl. 19:00

Man 12.januar - fre. 16. januar 2009

00:00 – 07:00: Bønn gjennom natten 

07:00 – 08:30: Lovsang
08:30 – 09:00: Morgengjest
09:00 – 1o:30: Bønneøkt v/ Håkon Fagervik & Jørgen Aass

10:30 – 12:00: Hvile i Guds nærvær 

12:00 – 12:15: Tidebønn 

12:15 – 13:00: Lovsang

13:00 – 15:00: Fri bønn (Seminarer parallelt ons, fre. og lør.)
15:00 – 17:00: Bønn på gata/ bønnevandring

17:00 – 18:30: Bønn og lovsang v/ John Beynon

19:00 – 22:00: Kveldssamling
22:00 – 07:00: Bønn gjennom natten

Seminarer:

Onsdag kl. 13.00: Åpent seminar med Armoando Benner 

Fredag kl. 13.00: Pastor- og lederseminar med Ted Olbrich. Påmelding.
Lørdag kl. 13.00: Åpent seminar med Sean Feucht, leder av Burn

Midnightpraise: Etter kveldssamlingen tors, fre, lør. v/Sean Feucht
Lovsangsdøgn: Fre. kveld – lør. kveld. Ordinært program utgår.

Avslutningsgudstjeneste: søndag kl. 11:00 i Trefoldighetskirken.

Mer info + nedlasting av flyer: www.bonnforoslo.no

søndag 2. november 2008

søndag 22. juni 2008

Er katolsk fotball best?

Sist fredag (20.06.) hørte jeg på "Sånn er livet" på NRK P2. Et tema i programmet var fotballklubben Celtic. Denne klubben holder til i Glasgow i Skottland, men er mye preget av irsk, katolsk kultur. Opprinnelig ble den startet av en marist-prest som et sosialt tiltak for byens fattige. Den sosiale profilen har laget beholdt i form av diverse veldedighetsarbeid. 
Rival-laget Rangers fikk nokså dårlig omtale i programmet, befengt som de er av bøllete supportere, som til og med har drept Celtic-fans kun fordi de var på feil pub med sin grønne trøye. Celtic, derimot framsto som et trivelig lag, som til og med er åpent for ikke-katolikker. 
Flere norske spillere har spilt for klubben, og den har også en norsk supporterklubb. Les mer om lagets meritter på Wikipedia


torsdag 15. mai 2008

St. Hallvard-symboler

Oslos skytshelgen St. Hallvard har som kjennetegn (attributter) tre piler, en kvernstein og en kvinne. Han er blitt avbildet på mange måter og dukker opp i forkjellige sammenhenger:


Oslo kommunes byvåpen







Oslos byvåpen, gammel utgave


Kumlokk i Oslo








St. Hallvard kirke (Enerhaugen i Oslo)




Primstaven
(markerer festdagen for St. Hallvard, 15.mai)





Tempelridder-laget St.Hallvard





Oslo Guidelag





Selskapet for Oslo bys vel


St. Hallvard

Hallvard Vebjørnsson ble født på gården Huseby i Lier ca 1020. Han var sønn av Vebjørn og kona Torny, som var kusinen til en annen helgen, Olav den Hellige. Hallvard var kristent oppdratt og hadde fulgt med sin far på flere utenlandsreiser for å drive handel.
Den 15. mai 1043, skulle den da et par og tjue år gamle Hallvard entre båten sin for å krysse Drammensfjorden. Da kom det løpende en kvinne som var forfulgt av tre menn som beskyldte henne for tyveri. Kvinnen bedyret sin uskyld og ba om å bli rodd over fjorden fordi hun fryktet for sitt liv. Hallvard trodde godt om kvinnen og rodde i vei med kvinnen ombord.
De tre mennene tok dem igjen med en annen båt og beskyldte Hallvard for å hjelpe den tyvaktige kvinnen. Hallvard nektet imidlertid å høre på mennene. Dette hisset dem opp, og til slutt tok en av karene buen og skjøt Hallvard med en pil i halsen. Kvinnen slo de i hjel, og likene ble rodd til land. For å skjule udåden ble kvinnen begravd i fjæra, mens storbondesønnen Hallvard ble dumpet i sjøen med en kvernstein rundt halsen. Men liket fløt opp igjen og ble funnet.

Ved Hallvards grav begynte det å skje mange andre jærtegn. Han ble dyrket som martyr fordi han døde i forsvar for en uskyldig kvinne, og fikk etter hvert status som helgen. I 1053 ga kong Harald Sigurdssønn ordre om å grave opp liket og flyttet det til Mariakirken i Oslo. Der ble det plassert i et forgyldt sølvskrin og satt bak alteret. I 1130 sto Oslos nye kirke ferdig. Den fikk navnet St. Halvardskirken, og det hellige skrinet ble flyttet dit.

Hallvard ble skytshelgen for Oslo og betraktes stadig som skytshelgen for byen, som ennå bærer hans insignier i byseglet. Tidligere var han også skytshelgen for Oslo bispedømme. Utenom Norge og Island ble han dyrket i Skara, det svenske bispedømmet som lå nærmest Oslo. Hans minnedag var og er den angivelige dødsdagen 15. mai. Den er også avmerket på den norske primstaven. Den ble helligdag over hele landet, og i den sørlige delen av riket var det den største helligdagen av alle.

onsdag 7. mai 2008

Den Guddommelige Komedie

Den guddommelige komedie av Dante Alighieri er en klassiker. Vil du vite mer om den og om skjærsilden og dødssyndene denslags så sjekk denne artikkelen på Wikipedia!

tirsdag 6. mai 2008

Nytt nummer av Broen

Et nytt nummer av BROEN dumpet ned i postkassa mi igår. Broen er et katolsk blad som dukker opp fra tid til annen med masse interessant stoff fra Den Katolske Kirke i Norge. Dette nummer er mye viet biskop Gran som døde nylig. 

lørdag 3. mai 2008

Husmenighet

Huskirke er et begrep som eksisterer i katolsk teologi, men ikke blir snakket mye om. Hvert hjem er en huskirke.
En som er mye opptatt av dette (dog ikke katolikk!) er Are Karlsen. Hans kirke- og embedssyn er temmelig langt fra vårt, men sjekk bloggen hans. Her er det mye spennende stoff som en kan tygge på.

Rosenkransen live!



Rosenkransen er et meget katolsk fenomen som kan fortone seg fremmed for nybegynnere. Men en vennlig sjel har vært så grei å legge ut noen ferdig bedte rosenkranser på norsk på YouTube. Så følg med her!

fredag 2. mai 2008

Nye blogger dukker opp

Mens det har vært stille hos 'elgenen i det siste, har det dukket opp katolske blogger rundt omkring. La meg her presentere: 

Katolsk i hodet (med forfatteren av Aroundbooks
Fides Catholica   (med 7 svenske katolikker) 

Enjoy!

lørdag 26. april 2008

Hvem er Opus Dei?

OPUS DEI har et hemmelighetsfullt rykte. Hvem er de? Hva vil de?
De fyller 80 år i år, og er vel mest kjent fra boka Da Vinci-koden. Brynjulv Norheim ved Teologisk Fakultet var idag i Verdibørsen på P2 og fortalte litt mer om dem og deres bakgrunn og formål.
Lytt til podcast.

fredag 25. april 2008

Munker i kloster

Munker finnes det ikke så mange av. Antallet nonner i verden er mange ganger høyere enn antall munker. Menn med kall har en tendens til å bli prester. Og det er jo fint det óg. Men jeg har lurt på hvorfor så få vil bli munk. I middelalderen var det jo mange av dem, men det er så lenge siden.
Men nå har jeg funnet dem: Karmelittmunkene. Det er et nytt kloster med kontemplative munker i Karmel-tradisjonen. Litt langt vekk, men pytt, pytt! På nettet kommer det meste ganske nærme uansett.

Her er de: Carmelite Monks i Rocky Mountains. De har en svært "munkisk" hjemmeside hvor de presenterer seg selv.
Hør bare her:

Desiring to become great saints, this community of strictly cloistered contemplative men has a longing to live the entirety of the customs and charism established by John of the Cross and Teresa of Avila in the Discalced [uskodd] Carmelite Reform: strict monastic enclosure, two hours of contemplative prayer daily, study and spiritual reading, and manual labor.

In a solitary monastery under the Rocky Mountains in northern Wyoming, the Carmelite Monks of Wyoming seek to perpetuate the charism of the Blessed Virgin Mary, living the Marian life as prescribed by the primitive Carmelite Rule and the ancient monastic observance. These young Roman Catholic monks live a full, reverent, and traditional Carmelite liturgical life, with the Divine Office and the Holy Sacrifice of the Mass being prayed in Latin with Gregorian Chant.




[Hva lever de av? "Mystic Monk Coffee."]

torsdag 24. april 2008

Aroundbooks

Jeg fant en fin bokblogg idag: Aroundbooks : blogg for bokelskere. Den er skrevet av Jørn Roeim, en aktiv skribent (og ivrig leser ser det ut som!)
Mye bra tips om bøker og mye også om katolske emner.

tirsdag 22. april 2008

Confession is good for the soul

Visste du at det fantes en blogg for hemmelige betroelser?
PostSecret blog!
Der legger folk inn mystiske beskjeder fra sitt hemmelige liv.
En amerikansk artikkel tar opp fenomenet i forbindelse med behovet for tilgivelse og bekjennelse. Les mer her.
En annen artikkel på samme nettsted mener at internett er et uegnet sted for skriftemål. Hva mener du?

mandag 21. april 2008

Kirkens hierarki

Den katolske kirke er ikke en demokratisk kirke. I likhet med mange nyere menigheter brukes ordet teokrati (guds-styre) om Kirken. Kirken består av lekfolk og presteskap. Preste-embetet er tredelt: diakon, prest og biskop.
Kirken er delt i bispedømmer, som igjen er delt i sokn. I ett sokn kan det være flere kirker. Paven er den fremste blant biskopene, med tittelen Biskop av Roma (pluss en hel mengde andre titler ;o)
I tillegg er det en masse religiøse ordener, hvorav noen består av prester og noen av lekfolk eller begge deler. Det sies at selv ikke Gud har oversikt over alle ordnene og bevegelsene i Kirken.
Hvis du vil ha en oversikt over hvem som er hvem i den katolske kirke, klikk her!

lørdag 19. april 2008

Munk på ville veier

Her ser dere Martin Luther som munk. Og hvorfor opptrer han på denne katolske bloggen??
Jo, jeg fant nemlig en protestantisk, men morsom heimeside om Luther og reformasjonen. Mye historie, bilder og action. Jeg garanterer ikke for riktigheten av innholdet, verken historisk eller teologisk...

Så her kommer en katolsk side av saken! Bernt T. Oftestad er professor i kirkehistorie på Menighetsfakultetet. Og katolikk.

torsdag 17. april 2008

Paven i USA

Når paven er på tur, går det ikke upåaktet hen. I USA har de opprettet en egen webside for pavebeøket. Den inneholder videoer fra besøket, undervisning om pavedømmet, rapporter fra reisen fra dag til dag og mye mer.
Biskopene i USA har også laget en blogg om reisen. Den inneholder en del generell informasjon om paven. Hvis du vil oppdatere deg på paven, pavedømmet, Vatikanet osv., så er dette en grei anledning i og med at det skrives mye om det for tiden.

Pavens reiserute kan du følge med på her og her.

tirsdag 15. april 2008

Nok et bevis på Guds eksistens?











Paven er i USA. Og president Bush blir intervjuet i denne anledning. Han blir stilt følgende spørsmål:

"Du så inn i Vladimir Putins øyne og uttalte da de velkjente ordene om at det du kunne se var hans sjel. [...] Hva ser du når du ser inn i pave Benedikt XVIs øyne?"
Bush svarte umiddelbart: "Gud."


Les mer.

søndag 13. april 2008

Angelus-bønnen

Angelus-bønnen bes tre ganger daglig. Kl. 6, 12 og 18. Noen steder markeres det med tre klokkeslag.
Bønnen er en meditasjon over inkarnajsonen.
I lutherske kirker ringes det ni slag etter at høymessen er ferdig. Det skal visstnok være rester etter Anglus-bønnen. Om lutheranerne vet det selv er jo ikke sikkert. :o)

Her er angelus-bønnen. (Leses i veksel-lesning.)
Herrens engel bragte Maria det glade budskap.
Og hun unnfanget ved Den hellige Ånd.
Hill deg, Maria...
Se, jeg er Herrens tjenerinne.
Det skje meg etter ditt ord.
Hill deg, Maria...
Og Ordet ble kjød.
Og tok bolig blant oss.
Hill deg, Maria...
Be for oss, Guds hellige mor.
At vi må bli verdige til Kristi løfter.
La oss be: Vi ber deg, Herre, fyll våre hjerter med din nåde, så vi som ved engelens budskap har erkjent at Kristus, din Sønn, er blitt menneske, ved hans lidelse og kors må bli ført til oppstandelsens herlighet. Ved ham, Kristus, vår Herre.
Amen

På latin lyder den slik:
Angelus Domini nuntiavit Mariae;
Et concepit de Spiritu Sancto.
Ave Maria, gratia plena, Dominus tecum. Benedicta tu in mulieribus, et benedictus fructus ventris tui, Iesus. Sancta Maria, Mater Dei, ora pro nobis peccatoribus, nunc, et in hora mortis nostrae. Amen.
Ecce ancilla Domini.
Fiat mihi secundum verbum tuum.
Ave Maria, gratia plena, Dominus tecum. Benedicta tu in mulieribus, et benedictus fructus ventris tui, Iesus. Sancta Maria, Mater Dei, ora pro nobis peccatoribus, nunc, et in hora mortis nostrae. Amen.
Et Verbum caro factum est.
Et habitavit in nobis.
Ave Maria, gratia plena, Dominus tecum. Benedicta tu in mulieribus, et benedictus fructus ventris tui, Iesus. Sancta Maria, Mater Dei, ora pro nobis peccatoribus, nunc, et in hora mortis nostrae. Amen.
Ora pro nobis, sancta Dei Genetrix.
Ut digni efficiamur promissionibus Christi.
Oremus. Gratiam tuam, quaesumus, Domine, mentibus nostris infunde; ut qui, Angelo nuntiante, Christi Filii tui incarnationem cognovimus, per passionem eius et crucem, ad resurrectionis gloriam perducamur. Per eundem Christum Dominum nostrum.
Amen.

Og slik lyder den live:

lørdag 12. april 2008

Ora pro nobis

Etter gode råd fra blogger Rudie, prøver vi igjen å legge ut en video. Denne gangen et aldri så lite helgenlitani. Det er mange som ber for oss, så dette skal nok gå bra...

fredag 11. april 2008

Mer om eukaristien


Jeg fant en kjempenydelig film på YouTube som dere bare se...

(Og hvis noen vet hvordan man kan kopiere videoer fra YouTube på en litt mer elegant måte enn dette, så bare gi et tips i kommentar-feltet....)

Nytt forum!

KATOLSK FORUM
Samtale om teologiske spørsmål

Pastor Moi i Stavanger har opprettet et forum for katolske teologiske diskusjoner. Bloggen hans avstedkommer mange ganger teologiske diskusjoner, så behovet har meldt seg for et forum.
For å skrive i forumet må en registrere seg som bruker. Men alle kan lese innleggene som står der. Ta gjerne en kikk! (...og meld dere inn hvis dere vil si noe!)

torsdag 10. april 2008

Eukaristien for deg som er alene...

'Elgenen surfer mye på nettet og oppdager stadig nye ting i det katolske kirkelandskapet.
Selvsagt har jeg hørt om eukaristien. Den er jo en av grunnene til at jeg er blitt katolikk.
Og jeg har vært med på sakramentstilbedelse, en andaktsform som bare går an å gjøre hvis en tror på Jesu tilstedeværelse i nattverden. Derfor finnes denne formen for bønn bare i katolske kirker. Men "sakramentstilbedelse for enslige" er noe nytt...
Singles of the Eucharist har en innholdsrik side om det å tilbe Kristus i alterets sakrament.


"Of all devotions, that of adoring Jesus in the Blessed Sacrament is the greatest after the sacraments, the one dearest to God and the one most helpful to us.”
(St. Alphonsus Liguori)

mandag 7. april 2008

Få dogmene på plass!


Den katolske kirke har mange dogmer. Ikke bare det. Det forventes at man skal tro på dem også! Hvordan får en stakkars nybegynner alle disse læresetningene til å henge sammen? Og hvor skal en i det hele tatt begynne for å sette seg inn i den katolske lære? Begynn her!

David MacDonald har laget et flytdiagram over den katolske tro. Bare klikk på det du lurer på, så kommer det opp artikler om emnet. Det er en del av hjemmesiden CatholicBridge.com, som inneholder masse stoff for folk som vil vite mer om katolsk lære/tro/kirke. Det ser ut som den er beregnet spesielt for "evangeliske kristne". Enjoy!

søndag 6. april 2008

Noen har ikke skjønt det...

Innimellom, tross St. Isidors forbønn, hender det en møter folk som ikke har sans for den katolske kirke. For å si det mildt. Hvorfor det?
Hør bare her. Og her er deres planer...

For deg som kjente deg truffet av dette budskapet,
her er hva du må gjøre!
Det finnes mange sekter rundt i verden,
men hva er egentlig den sanne kristendom??

For ordens skyld: De fleste baptister jeg har møtt er ikke så sinte... :o)

fredag 4. april 2008

Helgen for Internett

Idag er minnedag for den Hellige Isidor av Sevilla. (ca. 560 - 636)

Han var erkebiskop av Sevilla og en lærd mann som gjorde mye for å bygge ut undervisningssystemet i Spania. Han gav ut lærebøker i liturgi og en mengde andre emner. Denne mangfoldigheten er kanskje grunnen til at han har fått status som Internetts skytshelgen. Han gjorde også mye for å bekjempe arianistenes vranglære. Her gjøres det jo den dag i dag en formidabel innsats på internett. Det finnes en orden som er viet til ham, med formål å fremme ridderlighet på nettet.

Bønn før en logger seg på internett:
NORSK
Allmektige evige Gud,
Du som har skapt oss i ditt bilde,
og oppfordret oss til å søke det som er godt, sant og vakkert,
spesielt i din enbårne Sønns,
vår Herres Jesu Kristi, gudommelige person.
Vi ber at du,
gjennom den hellige biskop og kirkelærer Isidors forbønn,
vil gjøre det slik at vi på våre reiser gjennom internettet
retter hender og øyne mot det du finner velbehagelig,
og at vi behandler alle vi møter med kjærlighet og tålmodighet.
Ved Kristus vår Herre. Amen

Oratio ante colligationem in interrete:
LATIN
Omni­potens aeterne Deus,
qui secundum imaginem Tuam nos plasmastiet
omnia bona, vera, et pulchra,
praesertim in divi­na persona
Unigeniti Fi­lii Tui Domini nostri Iesu Christi,
quaerere iussi­sti, praesta,
quaesumus, ut, per intercessionem Sancti Isidori,
Epi­scopi et Doctoris,
in peregrinationibus per interrete,
et manus oculosque ad quae Tibi sunt placita intendamuset omnes quos conveni­mus cum caritate ac patientia accipiamus.
Per Christum Dominum nostrum. Amen.

Klosterboom i Trøndelag







I Norge har det eksistert klostre lenge. Noen finnes det bare ruiner igjen av, etter at reformasjonen og andre skumle ting tok dem. Men nå spirer og gror det igjen i klostervesenet.

Tautra i Trondheimsfjorden ligger et splitter nytt kloster, der cisterciensernonnene bor. De er en av de strengeste ordener og forlater ikke kloster-øya si hvis de ikke må. På samme øy finnes ruiner av et cistercienserkloster fra middelalderen.

Tiller i Trondheim ble det på mandag lagt ned grunnstein for et nytt Birgitta-kloster. Denne ordenen er grunnlagt av Den Hellige Birgitta av Vadstena og har fire nonner i Norge.

Ikke nok med det! På Munkeby ligger ruinene av et gammelt Cistercienserkloster som en gang ble forlatt. Nå foreligger planer om å reise et nytt kloster med trappist-munker. Munkene vil komme i løpet av 2008 og klosteret vil bli bygd i 2009. Les mer om det her.

torsdag 3. april 2008

Jomfru til besvær

Hva skrives om Jomfru Maria i dagspressen? Ordet ”jomfru” er jo blitt noe umoderne, så jeg tok et søk på ”Maria”. Det ga uventede resultater. Mesteparten av treffene gjelder jo hennes mange navnesøstre. Men med tanke på hvem jeg lette etter, ble lista ganske vill:

Nytt fra Maria
Fest med Maria
Kjæresten til Maria droppet pilegrimsferden
Moden Maria i levende live
Du milde Maria!
Min Maria er mer sexy (ikke fra en katolsk avis, nei....)
Maria sang for fem millioner
Orkanen ”Maria” treffer Norge i morgen
Vil ha Idol-Maria tilbake
Maria går til skolen
Intimt med Maria
Maria strålte mest
Folkets Maria
Maria til Oslo i neste uke
Formidable Maria!
Maria bak lukkede dører
Marias modige meninger
Maria gruer seg til å lese avisene (Kan forstå det!)

Trendy katolsk stæsj

Aftenposten rapporterer at religiøs kunst er in. Lenge har den minimalistiske trenden preget manges hjem, men nå begynner folk å pryde stua med personlige og religiøse ting. Ikoner, Maria-figurer, kors, lys og Jesus-bilder. Tidene endrer seg, og kristne som før ikke ville befatte seg med katolisisme, kan nå ta i bruk "katolske" symboler. Tidligere holdt man seg innenfor sitt eget kirkesamfunn og nøyde seg med et biblevers og et fromt Jesus-bilde hvis man var en god lutheraner. Også ikke-kristne bruker religiøs kunst, noen ganger av nostalgiske grunner, eller fordi det gir trygghet i en vond og vanskelig verden. Folk bruker ting de har arvet eller de kjøper hos en antikvitetshandler. Alt blir revet bort, sier en brukthandel i Kristiansand. Les mer.

tirsdag 1. april 2008

Aprilspøk

Til og med inn i den hellige katolske kirke har dette fenomenet sneket seg. Eller kanskje det opprinnelig var katolsk, slik som mye annet viser seg å være når en gransker nærmere etter? Jeg snakker om aprilspøken. Spooocum aprilensis, eller hva det nå heter på latin. Katolsk.no har gode tradisjoner på dette. Lurer folk til å klikke videre helt til de får denne!
Ifjor begikk jeg en katolsk aprilspøk helt ufrivillig. Mente ikke å spøke, men jeg sendte mail til en venninne om at jeg hadde tenkt å konvertere til den katolske kirke. Man spøker da ikke med sånt (?!) Saken var bare den at hun åpnet mailen noen dager senere,
på 1. april. Og trodde jeg spøkte fælt....

mandag 31. mars 2008

Ett år!

Idag har jeg jubileum! Jeg har vært katolikk i ett år. Ikke mye i kirkehistorien, men det har vært et spennende år. Jeg har fått bli med i den kirken som Jesus grunnla. Jeg har fått del i en arv som er så mangfoldig og rik at jeg tror jeg har nok å fordype meg i for resten av livet. En kirke med så mange åndelige tradisjoner at det kunne blitt en mengde kirkesamfunn av det om ikke de hadde bevart enheten. Jeg er del av en kirke som har bestått siden Jesus vandret på jorden. Jeg har sluttet meg til en kirke som har fått skylda for korstogene, inkvisisjonen, skjærsilden, helgendyrkelsen og pavens ufeilbarlighet. Mye å svare for her… Jeg har en menighet som strekker seg over hele jorden. En menighet som vokser så raskt at vi ikker får bygd kirker fort nok. En kirke med utrolige rikdommer. En kirke hvor noen velger fattigdom frivillig. Og mange ufrivillig. En kirke med de største helgener og de værste syndere. Og med meg!

lørdag 29. mars 2008

Verdens beste katolske blogger

I den store verden finnes det mange gode katolske blogger. Hvert år blir noen nominert til ulike priser for "best skrevne blogg", "morsomste", "smarteste", "beste apologetikk-blogg", "beste gruppe-blogg", "mest åndelige blogg" osv. På denne siden kan du se hvem som vant, og du kan også finne mye bra lesestoff. De som vinner får en fin button til å sette på bloggens sin.

Noen har også laget en konkurranse med alternative priser:

Beste "mer katolsk enn paven"-blogg
Beste karismatiske katolske blogg
Beste blogg av en heretiker
Beste blogg av en skrivebordsteolog
Beste blog av en gal katolikk
Sørgeligste forsøk på katolsk blogg
Beste undervurderte katolske blogg
Beste liberale neo-tradisjonalist-blogg
Og noen
til...

fredag 28. mars 2008

Katolsk bønn

Katolikker er fromme og ber mye. Og det har de gjort i mange år. (århundrer!) Resultatet av det er mange flotte bønner. Selv er jeg ikke så vant med å be ferdigskrevne bønner. Er mer vant til å be med egne ord. Men skal en bli en god katolikk må en vel lære seg noen av de vanligste bønnene. Jeg fant akkurat en fin samling bønner på engelsk. Kan du disse, kommer du langt....

En av dem heter "Act of Consecration to the Holy Spirit"
(Overgivelse til Den Hellige Ånd). Prøver å oversette den:

Jeg kneler foran himmelens hærskare av vitner. Jeg gir meg selv, sjel og kropp, til deg, du evige Guds Ånd.
Jeg beundrer din strålende renhet, din usvikelige iver for rettferdighet og din mektige kjærlighet. Du er min sjels styrke og lys.
I deg er det jeg lever, rører meg og er til. Mitt ønske er å aldri gjøre deg sorg ved å ikke være tro mot nåden, og jeg ber av hele mitt hjerte om å bli bevart fra den minste synd imot deg. Vær meg nådig og vokt mine tanker, så jeg alltid ser etter ditt lys, lytter til din stemme og følger din ledelse.
Jeg holder fast ved deg og gir meg selv til deg. I din barmhjertighet, våk over meg i min svakhet.
Jeg bønnfaller deg, idet jeg holder Hans naglemerkede føtter og ser Hans fem sår og stoler på Hans dyre blod, ser Hans åpne side og knuste hjerte, jeg bønnfaller deg, ærverdige Ånd, min hjelp i svakhet:
Bevar meg i din nåde så jeg aldri synder mot deg. Gi meg nåde, O Faderens og Sønnens Hellige Ånd, å si alltid og overalt til deg: "Tal, Herre! Din tjener lytter." Amen.

torsdag 27. mars 2008

Munker på YouTube


Et cistercienserkloster i Østerrike har lagt ut en video på YouTube. Denne er nå blitt så populær at munkene har tegnet platekontrakt med Universal Records, ifølge avisen Vårt Land. Sangen er en del av munkenes daglige tidebønn.
Hør sangen her:

For deg som kan tysk (og latin) kan hjemmesiden deres også være verd et besøk!

onsdag 26. mars 2008

Hvordan be rosenkransen?

En vanlig katolsk bønn er rosenkransen. For å be den bruker man et kjede med perler og et kors. Denne videosnutten forklarer hvordan man ber rosenkransen. Enjoy!

tirsdag 25. mars 2008

Påskeoktaven

Vi er nå i påsketiden. For de fleste nordmenn slutter påsken 2. påskedag, når folk kommer ned fra fjellet. For katolikker er det annerledes: Påsketiden varer nemlig helt fram til pinse!
Det vil si at vi har hele 50 påskedager!
De første åtte dagene av påsken kalles påskeoktaven. Det er høytidsdager i kirken.

Kirkens liturgiske retningslinjer sier:
"De 50 dager fra påskedag til pinsedag feires i glede og jubel som en eneste festdag, ja, som den store søndag. Det er fremfor alt på disse dager at det synges Alleluja!"

søndag 23. mars 2008

Mellom himmel og jord!

Den katolske kirke får mye oppmerksomhet i media for tiden. Ofte handler det om sprengfulle kirker. Idag, på første påskedag hørte jeg på NRK P1 sitt program "Mellom himmel og jord". Der var det et interessant og sterkt intervju med to unge kvinner fra St. Olav kirke i Trondheim. Den ene er nylig blitt døpt i kirken der og den andre er "katekumen", dvs. hun går til dåpsundervisning. De forklarte veldig fint om hva troen er, hvorfor de velger å bli katolikker og hvordan det oppleves i den lange ventetiden frem til dåpen.
Hør det på web-radio her.
(obs: intervjuet kommer sist i programmet, etter intervju med Anne M. Lund)

lørdag 22. mars 2008

Hva skjedde påskeaften?

Hva som skjedde med Jesus etter han døde og før han sto opp fra de døde er det kanskje noen som lurer på. Epifanios fra Salamis har skrevet en preken om dette:

Hva er dette? En stor stillhet råder idag over jorden, og en stor ensomhet. En stor stillhet fordi Kongen sover. Jorden rystet i angst og ble stille fordi Gud sov inn i kjødet og gikk ned i søvnens rike for å vekke dem som hadde sovet i århundrer. Gud døde i vårt kjød, og dødsriket skalv. Gud sov inn en liten stund og vekket dem av søvnen som holdt til i dødsriket.
Han går for å hente Adam, vår første far, det tapte får. Han går til alle som sitter i mørke og dødens skygge. Han går til Adam og Eva for å løse dem av deres bånd, han som både er deres Gud og deres sønn. Han går inn til dem med korsets seierrike våpen i hånden, og Adam, den første skapning, vår første far, det første dødelige menneske og den første som ble holdt fangen av døden, hørte Herrens trinn. Han gjenkjente hans stemme og ropte ut: "Jeg hører fottrinn av en som kommer!" Og mens han talte, trådte Herren inn. Da vår første far, Adam, så ham, ble han rystet, slo seg for sitt bryst og ropte: "Min Herre er med oss alle!"

Da grep Herren Adams hånd og sa: "Reis deg opp, du som sov, reis deg opp fra de døde, og jeg vil glede deg med mitt lys. Jeg er din Gud og for din skyld er jeg blitt din sønn. Stå opp, du som sov, for jeg skapte deg ikke for at du skulle være her, lenket i dødsriket. Reis deg opp fra dødens midte, for jeg er de dødes liv. Reis deg, du mine henders verk, du som ble skapt i mitt bilde. Reis deg og la oss gå herfra, for du er i meg og jeg er i deg, nå er vi ett.
For din skyld er jeg, din Gud, blitt din sønn. For din skyld har jeg, din Herre, tatt en slaves skikkelse. For din skyld er jeg, som bor i himmelen, steget ned til jorden og under jorden. For din skyld er jeg blitt et vergeløst menneske, en død blant de døde. For deg, som gikk i Edens have, ble jeg utlevert til mine fiender i en have, og i en have ble jeg korsfestet.
Se på mitt ansikt hvor de har spyttet på meg for din skyld, så jeg kunne gjeninnsette deg i paradiset. Se på mine kinn merkene etter slagene; ved dem har jeg gitt deg, som er mitt blilde, din skjønnhet tilbake. Se på min rygg sårene etter hudstrykningen, ved dem har jeg tatt bort den syndebyrde som lå på dine skuldre. Se mine hender som ble naglet til treet for din skyld, du som en gang gjorde urett og rakte hånden ut mot treet.
Jeg sovnet inn på korset, og spydet gjennomboret min side for din skyld, du menneske, som sovnet inn i paradiset og som i din søvn var opphavet til Eva. Såret i min side helbredet deg fra såret i din side. Og nå vekker min søvn deg fra dødsrikets søvn.
Reis deg, la oss gå herfra - fra døden og til livet, fra det dødelige til det udødelige, fra mørket til det evige lys! Reis dere alle! La oss gå herfra - fra smerten til gleden, fra fengslet til det himmelske Jerusalem, fra lenkene til friheten, fra fangenskapet til paradisets gleder, fra jorden til himmelen. Min himmelske Far venter på det fortapte får; en trone er gjort rede, bærerne står og venter, bryllupssalen er gjort i stand, de evige boliger er pyntet, skattkammeret er åpent, Guds rike venter på dere!"


(fra en gammel homilie til den store og hellige Sabbat)

torsdag 20. mars 2008

Triduum

Skjærtorsdag, langfredag og påskeaften er tre dager som på latin heter "triduum" (lat. tre-dag), som symboliserer de tre dagene Kristus lå i graven. Triduum begynner med aftenmesse/vesper skjærtorsdg og varer til og med påskedags vesper.

Skjærtorsdag er festdagen til minne om innstiftelsen av nattverden. Dagens navn på norsk kommer av norrønt skíra = rense. I gammel tid ble de som var lyst i bann, offentlig tatt opp igjen i Kirkens samfunn på denne dagen, og det er trolig dette som har gitt dagen dens navn. Prestene regner også skjærtorsdag som sin dag, siden nattverden ble innstiftet da.

Langfredag var Jesu lengste dag. På langfredag, og dersom det er mulig også påskelørdag inntil vigilien holdes det hellig påskefaste. Langfredag er den eneste dagen i året da det ikke kan feires messe. Da holdes det gudstjeneste med utdeling av ferdig innvidde hostier. Det ligger et kors på gulvet, som menigheten kommer frem og kysser.

Påskevigilien er høydepunktet i tiduum. Den er den hellige natt da Herren stod opp fra de døde. Opprinnelig fastet man og våket hele natten i forventning om festdagens frembrudd. Augustin kaller påskevigilien for «alle vigiliers mor». Vigilien starter utenfor kirken med velsignelsen av påskeilden. Med denne ilden blir det kommende års påskelys blir tent. Det brukes ved påsketidens gudstjenester og ved dåp. Påskelyset er pyntet med et kors, årstallet, de greske bokstavene Alfa og Omega og fem røkelseskorn. De minner om Kristi sårmerker, men også om de krydderiene som var gjort i stand av kvinnene som kom til graven.
Etter prosesjonen inn i kirken synges påskelovsangen «Exultet». Deretter kommer syv lesninger fra Det gamle testamente, en nytestamentlig lesning, det høytidelige Halleluja og lesningen av Evangeliet. Så følger Allehelgenslitaniet. I oldkirken ble nye medlemmer døpt og tatt opp i Kirken påskenatt. I våre dager blir gjerne voksendåp eller opptakelse i Kirken lagt til denne natten. Så stenkes menigheten med vievann, som skal minne de troende om deres dåpspakt.

onsdag 19. mars 2008

Den stille uke

Idag på radioen stilte reporteren et godt spørsmål til en prest. "Hva skjedde de dagene i påsken som ikke har noe navn?" Dvs. mandag, tirsdag, onsdag. Presten sa at det er en del tradisjoner på det, men man vet ikke helt den kronologiske rekkefølgen. En vanlig tradisjon er slik:

MANDAG
Jesus rydder tempelet for pengevekslere.
(se bildet)

TIRSDAG
Jesus diskuterer med de skriftlærde. (på bakgrunn av Jesu oppførsel i templet på mandagen)

ONSDAG
Jesus er på besøk hos Simon den Spedalske. Der blir hans føtter salvet med kostbar salve. Noen synes det er sløsing med penger, men Jesus sier: "De fattige har dere alltid hos dere, men meg har dere ikke alltid." Jesus blir på denne dagen salvet til sin gravferd.
I følge Enkla Z kalles denne dagen på svensk for Dymmelonsdag. Kanskje resten av påskedagene også har noen fine navn på svensk??

tirsdag 18. mars 2008

Palmesøndag og askeonsdag

Vi har nettopp hatt palmesøndag. På denne dagen samles de kristne utenfor kirken, får utdelt palmegrener, og går deretter i prosesjon inn i kirken. Der ber presten for palmegrenene og stenker dem med velsignet vann. Dette er til minne om Jesu inntog i Jerusalem som står om i Matteus 21,1-11:
"De nærmet seg Jerusalem og kom til Betfage ved Oljeberget. Da sendte Jesus to disipler av sted 2 og sa til dem: «Gå inn i landsbyen som ligger foran dere! Der skal dere straks finne et esel som står bundet, og med en fole hos seg. Løs dem og før dem til meg! 3 Og kommer noen med spørsmål, så si at Herren har bruk for dem. Da skal han straks sende dem med dere.» 4 Dette skjedde for at det som er talt ved profeten, skulle oppfylles:
5 Si til Sions datter:
Se, din konge kommer til deg,
ydmyk, ridende på et esel,
på trekkdyrets fole.
6 Disiplene gikk av sted og gjorde som Jesus hadde sagt, 7 og hentet eselet og folen. Så la de kappene sine på dem, og han satte seg opp. 8 Mange i folkemengden bredte kappene sine ut over veien, andre skar grener av trærne og strødde på veien.
9 Og mengden som gikk foran og de som fulgte etter, ropte:
Hosianna, Davids sønn!
Velsignet være han som kommer, i Herrens navn!
Hosianna i det høyeste!
10 Da han drog inn i Jerusalem, kom hele byen i bevegelse og spurte: «Hvem er dette?» 11 Og mengden svarte: «Det er profeten Jesus fra Nasaret i Galilea.»"

Skikken med å bruke palmegrener stammer fra 600-tallet, og kom med i liturgien fra 900-tallet. I Norge er det vanlig å bruke tuja-grener. Når man kommer hjem fester en palmen/tujaen på et krusifiks (..som alle gode katolikker har hengende på veggen...) Der henger den frem til neste år på aske-onsdag. Da tas den med i kirken og brennes. Asken brukes til å tegne askekors på menighetens medlemmer når de kommer på askeonsdagsmessen for å gjøre bot. Derfra kommer utrykket "å kle seg i sekk og aske". I gamle dager gikk en med kors i pannen hele fastetiden igjennom. I våre dager ser korset ut til å forsvinne i løpet av kvelden. Noen prester blander asken med sitronbrus for å få den til å sitte bedre. :o)

Hosianna-ropet hører vi hele året igjennom, fordi det er blitt en fast del av messens liturgi. På latin lyder det slik.
Sanctus, Sanctus, Sanctus Dóminus Deus Sábaoth.
Pleni sunt cæli et terra glória tua.
Hosánna in excélsis.
Benedíctus qui venit in nómine Dómini.
Hosánna in excélsis.
I forklaringen til messeleddet "sanctus" sies det så vakkert:
"I Sanctus (Hellig, hellig, hellig) forener hele menigheten seg med himmelens krefter og sammen priser de Gud"

mandag 17. mars 2008

St. Patrick's Day


St. Patrick er Irlands nasjonalhelgen. Han regnes som den som kristnet Irland. Hans dødsdag er idag, 17. mars. De fleste helgener minnes ikke på sin fødselsdag, men på sin dødsdag. Dette er fordi de på den dagen går til himmelen, til Gud. (dvs. ikke via skjærsilden som vi andre syndere må....) Noen helgener er martyrer, dvs. at de har dødd for sin tro og derved oppnådd helgenstatus. Andre har levd et liv som var så hellig at de hadde ry på seg som helgener ennå mens de var i live. Slike helgener levde et farlig liv i middelalderen, fordi mange var intressert i å skaffe seg relikvier, altså knoklene til en helgen.

Om St. Patrick sier det:

"I Tara i Meath hadde han en konfrontasjon med høvdingen Laoghaire påskeaften, tente påskelysets ild på høyden Slane, fikk druidene mirakuløst brakt til taushet og omvendte kongens døtre. Han rev ned gudebildet av Crom Cruach i Leitrim, og omvendte også sin gamle herre Milchu. Han vant lydhørhet for seg selv som en mann av betydning. Irland er det eneste land i Vest-Europa hvor Kirken ble etablert uten martyrium. Fra hans «Bekjennelse» kan man erfare noe om suksessen for hans forkynnelse og pastorale innsats, den motstand og de farer han møtte fra hedningenes side og kritikk fra noen som skulle være hans venner - de anklaget ham for å være ærgjerrig og uvitende."

Irer over hele verden feirer St. Patrick rundt disse tider. I Oslo har de et opptog i grønt, hvitt og orange og ender opp på en irsk pub, som seg hør og bør.

søndag 16. mars 2008

Korsveien - en vei å gå før påske

Katolske kirker er som regel forsynt med en korsvei som henger langs veggene. Det er fjorten bilder som symboliserer Jesu lidelse og hans vei til korset. Han bærer korset selv, han snubler og han møter folk på veien: sin mor Maria, Veronika som tørker ansiktet hans, Simon som hjelper ham å bære korset og han stopper opp og taler til Jerusalems kvinner. Til slutt blir han spikret til korset og dør.

Dennne dramatiske vandringen følger katolikkene i fastetiden, ofte på fredager. Da samles folk for å gå korsveien sammen med Jesus, i en korsveiandakt. Man leser bibletekster, ber bønner, synger og kneler ved hver stasjon. På den måten forebereder en seg til påsken og oppstandelsens glede.

Her er en side jeg fant, men bilder fra korsveien og fra Jerusalem. Der har de den "ekte" korsveien, Via Dolorosa. Der går pilegrimmene i Jesu fotspor.
http://www.christusrex.org/www1/jvc/TVCmain.html

Katolsk.no har også en på norsk, med bilder fra korsveien i St. Olav kirke i Oslo, og med andakt til hvert bilde.
http://www.katolsk.no/artikler/korsvei/

torsdag 13. mars 2008

Velkommen til 'elgenen!

Hva er en 'elgen? Jo, det er en som er på vei til å bli helgen. Det er nemlig Guds mål med alle mennesker, at de skal bli helliggjort. Sånt tar tid, og i mellomtiden kan vi blogge litt. Som de sier i Junaiten: "I ain't no Saint yet, yet I blog".

På denne bloggen vil jeg samle nyttige / spennende / morsomme / fromme linker for deg som utforsker troen. Selv er jeg en fersk katolikk (konvertitt) i en liten katolsk kirke et sted i Norge. Jeg har savnet et sted å utveksle meninger og erfaringer om troen, så nå forsøker jeg å lage et sted her. Velkommen til å kommentere innlegg og bloggen generelt.