søndag 16. mars 2008

Korsveien - en vei å gå før påske

Katolske kirker er som regel forsynt med en korsvei som henger langs veggene. Det er fjorten bilder som symboliserer Jesu lidelse og hans vei til korset. Han bærer korset selv, han snubler og han møter folk på veien: sin mor Maria, Veronika som tørker ansiktet hans, Simon som hjelper ham å bære korset og han stopper opp og taler til Jerusalems kvinner. Til slutt blir han spikret til korset og dør.

Dennne dramatiske vandringen følger katolikkene i fastetiden, ofte på fredager. Da samles folk for å gå korsveien sammen med Jesus, i en korsveiandakt. Man leser bibletekster, ber bønner, synger og kneler ved hver stasjon. På den måten forebereder en seg til påsken og oppstandelsens glede.

Her er en side jeg fant, men bilder fra korsveien og fra Jerusalem. Der har de den "ekte" korsveien, Via Dolorosa. Der går pilegrimmene i Jesu fotspor.
http://www.christusrex.org/www1/jvc/TVCmain.html

Katolsk.no har også en på norsk, med bilder fra korsveien i St. Olav kirke i Oslo, og med andakt til hvert bilde.
http://www.katolsk.no/artikler/korsvei/

6 kommentarer:

RUDIE sa...

Takk for beskrivelsen. Du skriver det så oversiktlig, selv om jeg har fått undervisning om om hva bildene står for så har jeg ikke sett oversikten så bra som du beskriver før.
Vet du hva Veronikas tørkle heter? Jeg vet det fortsatt finns med et avtrykk av Jesu ansikt og at det finns i en kirke. Det hadde vært intressant å få sett det tørklet!

'elgenen sa...

Nei, jeg vet ikke hva tørklet heter. Navnet Veronika kommer av Vera (som betyr sann) og Ikon (som betyr bilde).
Men det er jo et berømt likklede i Torino som sies å vise Jesu ansikt. Vet ikke om det er noen sammenheng der.

IHa sa...

Her er en litt anderledes korsvei
som også er fin.
http://www.beliefnet.com/story/21/story_2151_1.html

RUDIE sa...

Hei 'elgenen :)
Jeg fant Veronikas svetteduk her: http://www.visionsofjesuschrist.com/weeping57.htm
Og det står litt om det på de katolske sider også: http://www.katolsk.no/nyheter/1999/06/n990611e.htm

'elgenen sa...

Veldig bra, Iha og Rudie!
All info om korsveien mottas med takk!

Anonym sa...

168MOTEL,臻愛,依蝶,東楓,桂林,水漾,開漳聖王廟,天池檜谷,長青祠,仙溪,不老溫泉,城隍廟,皮影戲,荖濃溪,觀音山,中山公園,壽天宮,寶來溫泉,石洞溫泉,月世界,太陽谷,大世界,靖王墓,橋頭糖廠,大瀑布,大鬼湖,小鬼湖內門,南海紫竹寺,錫安山,雞冠山,新養女湖,旗山老街,文物館,運動公園,穎達生態農場,歷史展示區,鵝鑾鼻,高爾夫球場,保力林場,四重溪,森林遊樂區,台鳳高爾夫球,蛤板灣沙灘,沙馬基島,社頂自然公園,八大森林樂園,佳樂水,龍鑾潭,白水泉瀑布,曹公祠,竹林,岩玄華山文化院,桃源溫泉,鳳儀書院,世紀大峽谷,海洋生物館,森林遊樂區,關山落日,南灣海水浴場,後壁湖,烏石鼻海岸線,海灣風景區,國家步道,阿里史冷泉,頭城老街,澳花瀑布,石觀音寺,大溪漁港,東澳灣,溫泉公園