mandag 17. mars 2008

St. Patrick's Day


St. Patrick er Irlands nasjonalhelgen. Han regnes som den som kristnet Irland. Hans dødsdag er idag, 17. mars. De fleste helgener minnes ikke på sin fødselsdag, men på sin dødsdag. Dette er fordi de på den dagen går til himmelen, til Gud. (dvs. ikke via skjærsilden som vi andre syndere må....) Noen helgener er martyrer, dvs. at de har dødd for sin tro og derved oppnådd helgenstatus. Andre har levd et liv som var så hellig at de hadde ry på seg som helgener ennå mens de var i live. Slike helgener levde et farlig liv i middelalderen, fordi mange var intressert i å skaffe seg relikvier, altså knoklene til en helgen.

Om St. Patrick sier det:

"I Tara i Meath hadde han en konfrontasjon med høvdingen Laoghaire påskeaften, tente påskelysets ild på høyden Slane, fikk druidene mirakuløst brakt til taushet og omvendte kongens døtre. Han rev ned gudebildet av Crom Cruach i Leitrim, og omvendte også sin gamle herre Milchu. Han vant lydhørhet for seg selv som en mann av betydning. Irland er det eneste land i Vest-Europa hvor Kirken ble etablert uten martyrium. Fra hans «Bekjennelse» kan man erfare noe om suksessen for hans forkynnelse og pastorale innsats, den motstand og de farer han møtte fra hedningenes side og kritikk fra noen som skulle være hans venner - de anklaget ham for å være ærgjerrig og uvitende."

Irer over hele verden feirer St. Patrick rundt disse tider. I Oslo har de et opptog i grønt, hvitt og orange og ender opp på en irsk pub, som seg hør og bør.

1 kommentar:

Johan Stenberg sa...

Även Enkla Z skriver om St Patrick idag: http://enklabloggen.blogspot.com/2008/03/saint-paddy-och-druiderna.html